Wanneer heb ik een verklaring van huwelijksbevoegdheid of ongehuwdverklaring nodig?

U kunt als Nederlander in het buitenland trouwen. Het land waar u wilt trouwen, kan om toestemming van uw gemeente vragen. De gemeente kan dan een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring voor u maken.

Woont u in het buitenland en wilt u daar trouwen? Uw laatste woongemeente in Nederland kan dan een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring voor u maken.

Wilt u weten of u zo'n internationaal document nodig heeft? En welk precies? Neem dan contact op met de ambassade van dat land. Weet u al in welke buitenlandse plaats u wilt trouwen? Dan kunt u ook contact opnemen met de burgerlijke stand van die plaats.

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is 6 maanden geldig. Hoelang een ongehuwdverklaring geldig is, verschilt per land.

Toelichting

Om een huwelijksbevoegdheid verklaring op te kunne maken, moet u verschillende documenten meenemen. Neemt u a.u.b. contact op met de burgerlijke stand, vie telefoonnummer 14 045, om te vragen welke documenten u dient mee te nemen.